Olej kokosowy nierafinowany


30 stycznia 2020 Ewa 0 Comment , ,

Olej kokosowy nierafinowany (https://www.bee.pl/9260-kokos), często spotykany pod nazwą “coconut virgin oil” powinny używać osoby dbające o swoje zdrowie. Olej ten można wykorzystać na wiele sposobów. W kuchni, używając go do smażenia (ma bardzo wysoką temperaturę palenia i podczas smażenia na nim nie wytwarzają się szkodliwe tłuszcze trans), jak i w kosmetologii. Charakterystyczny dla tego oleju jest jego lekko kokosowy zapach, czym można łatwo odróżnić go od oleju rafinowanego.

Specyfika oleju kokosowego nierafinowanego

Dzięki temu, że ojej ten tłoczony jest na zimno, kwasy tłuszczowe w nim zawarte nie zostają zniszczone. Jest to jeden z najlepiej cenionych w kuchni i kosmetyce olejów, a jego cena jest niewygórowana. Olej nierafinowany tłoczony jest na zimno, mechanicznie ze świeżego miąższu kokosowego, nie z wiórków. Metoda jego wytwarzania powoduje, że olej ten ma wyższą cenę w porównaniu z olejami rafinowanymi. Powodem tego jest, to że w wytłokach pozostaje mnóstwo niewykorzystanego oleju. Używanie tego oleju czyni nas odpornych na choroby cywilizacyjne (otyłość, nadciśnienie, choroba wieńcowa). Właściwości te zawdzięcza nienasyconym kwasom tłuszczowym (linolowy, a-linolenowy), antyoksydantom, tokoferolom. Zawiera także skwalen, który ma właściwości antybakteryjne i anty grzybicze.

Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego

W kuchni ceniony jest za bogaty w witaminy skład, zawiera min. wit. B2, B6, C, E. Dodaje energii i ma właściwości odchudzające. Świetny jest jako dodatek do kawy i herbaty. Oprócz zastosowania w kuchni (smażenie, pieczenie, smarowanie pieczywa). olej ten używany jest zamiast kremu, balsamu do ciała, do maseczek pielęgnacyjnych, do olejowania włosów. Skóra po użyciu oleju jest miękka i gładka, włosy szybciej rosną, ma działanie antybakteryjne. Pomaga pozbyć się trądziku i zapobiega powstawaniu nowych zmian. Nadaje się każdego rodzaju skóry, świetny jako baza do peelingu. Ponadto olej nie wywołuje reakcji alergicznych, przez co jest doskonałą alternatywą podczas pielęgnacji niemowląt. Olej kokosowy nierafinowany sprawdzi się także jako środek do demakijażu. Olej ma też działanie przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca.

Jak odróżnić olej nierafinowany od rafinowanego

Olej nierafinowany ma przyjemny lekki zapach i smak kokosów. Olej rafinowany jest bezzapachowy co spowodowane jest pozyskiwanie go w bardzo wysokiej temperaturze. Oprócz zapachu, podczas produkcji traci większość substancji odżywczych. W zamian posiada wyższą temperaturę palenia i dłuższą trwałość. Olej rafinowany nie nadaje się do stosowania w kosmetologii.

Tropical obraz autorstwa freepik - www.freepik.com